2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

  

Varumärket Stadsbondens står för närproducerade och kvalitativa grödor framställda på ett innovativt, hållbart och miljösmart sätt. Vi producerar örter och sallader i vår stadsodling som ligger under DN-skrapan på Kungsholmen i Stockholm.

 

 

 

Våra grödorKontakta oss

 

Framtidens mat!

Vår idé är att producera hållbar mat med högsta kvalitet mitt i staden. Genom att odla och skörda där grödorna också konsumeras, minskar vi transporterna – och kan erbjuda våra kunder dagsfärsk mat året runt. Alltså närodlat på riktigt!

Stadsbondens grödor är klimatsmart framställda i ett helt slutet odlingssystem utan jord och helt fritt från gifter. Vi kombinerar kunskaper från jordbruk och cirkulära system med datadrivna processer och digital teknik.

Vi använder 99 % mindre vatten jämfört med vanligt jordbruk. Vi återvinner över 90 % av den energi som används i odlingen. Dessutom bidrar vi till kraftigt minskade koldioxidavtryck för de fastigheter vi odlar i.

Stadsbondens grödor är helt enkelt den smartaste maten i stan.

Här hittar du våra produkter:

 • Coop Daglivs Fridhemsplan
 • Ica Supermarket Baronen
 • Ica Kvantum Värtahamnen
 • Ica Supermarket Västermalmsgallerian
 • Hemköp Hornstull
 • Ica Kvantum Kungsholmen
 • Ica Kvantum Täby C

 

 Vad vi odlar:

Basilika

Mynta

Koriander

Helgsallad

Persilja

Vi sparar 2 kg CO2 för varje kilo grödor vi odlar

Vi återvinner över 90% av all energi vi använder

Vi använder 99% mindre vatten än i vanligt jordbruk

Inga bekämpnings-medel. Vår odling är helt skyddad

Våra produkter är helt GMO-fria

Våra grödor odlas och säljs inom samma område

Vanliga frågor & svar:

Varför odlar ni i staden och inte på landet?

Redan idag används 80 procent av jordens åkermark. Samtidigt växer befolkningen snabbt och kommer 2050 att vara 10 miljarder människor, varav 70 procent beräknas bo i städer. Om vi inte utvecklar nya odlingsmetoder och affärsmodeller kommer vi 2050 att sakna jordbruksmark motsvarande Brasiliens yta! Genom att odla mycket på liten yta (vertikalt), vattensnålt och energismart i staden löser vi en del av den här annalkande matkrisen. Vi skyddar dessutom våra odlingar mot klimatförändringar..

Hur odlar ni utan jord?

Vi odlar hydroponiskt, det vill säga med näring som löses upp i vatten. Vi sår frön i en liten kub av komposterbart substrat som planteras i ett stående torn. Växtens rötter får slå rot i ett substrat gjort av förbrukade PET-flaskor. Vi tillför sedan näringslösningen. Den fukt som växterna evaporerar (avdunstar) kyls ner till vatten som återanvänds. Den näringslösning som inte används av växten cirkuleras och återanvänds.r..

Vad odlar ni för någonting?
 • Basilika
 • Mynta
 • Koriander
 • Sallad
 • Timjan
 • Dill
 • Exotiska bladgrönsaker
Smakar det likadant som kryddor odlade i jord?

Vi ger våra växter exakt det som de behöver, varje dag. Enligt de blindtester som vi utfört med konsumenter, odlare och kockar smakar våra kryddor mer och bättre.

Är era kryddor lika nyttiga som kryddor odlade i jord?

Ja, våra kryddor får exakt det som de behöver och innehåller samma näringsämnen som kryddor odlade i jord. Eftersom vi har en kontrollerad odling inomhus behöver vi dessutom inte bespruta med kemikalier för att undvika angrepp på plantorna.

Är det inte slöseri att odla med LED-lampor?

De lampor vi använder är mycket effektiva, men det går helt riktigt åt en hel del energi. För att det ska vara ekonomiskt och miljömässigt försvarbart att odla på vårt sätt behöver man därför återvinna överskottsenergin som vi får i form av värme. I vår odling återvinner vi 700 000 kWh varje år genom att lagra värmen i energilager och använda den för att värma upp kontorshuset under vinterhalvåret. På det sättet minskar vi också fastighetens behov av fjärrvärme, som i Stockholm tyvärr produceras med kol.

Hur mycket vatten går åt i er odling?

När du odlar i din trädgård behöver du 250 liter vatten per kilo grönsak. I ett slutet system som vårt krävs bara 1 liter vatten per kilo grönsak.

Hur stor är er odling?

Vår första odling under DN-skrapan i Stockholm är ca 400 m2 golvyta som ger drygt 600 m2odlingsyta. På den här ytan producerar vi lika mycket som på 10 000 m2 friland.

Går det att besöka er odling?

Vi anordnar guidade visningar i vår odling och kan även kombinera detta med julbord eller lunch/middag. Våra medarbetare anlitas också ofta som talare. Kontakta oss om du har någon förfrågan.

Odlar ni GMO-fritt?

Ja!

Var går det att köpa Stadsbondens produkter?

Vi har ett samarbete med fleratalet närliggande Ica butiker men även Coop Daglivs och Hemköp Hornstull.

Det går även bra att komma till DN-skrapan, Rålambsvägen 17 (DN-skrapan) och köpa våra produkter hos Helio!

Här finns vi!

Hur ska jag få era kryddor att hålla länge?
Stadsbondens® basilika levereras snittad i skyddande plastförpackning och mår bäst av att förvaras i en sluten förpackning som ligger svalt och mörkt (12-15 grader ger längst hållbarhet). Basilika klarar inte kyla varför den inte kan förvaras i kylskåp. Den kan också skadas på vintern om det är för kallt på väg från affären. Återförslut påsen direkt om du inte använder så att basilikan inte torkar ut.

Stadsbondens® mynta levereras snittad i skyddande plastförpackning och mår bäst av att förvaras i en sluten förpackning i kylskåp. Återförslut påsen direkt om du inte använder så att att myntan inte torkar ut.

Stadsbondens® timjan levereras snittad i skyddande plastförpackning. Den håller sig längst genom att lägga in den som den är i kylen. Öppnad timjan återförsluts och förvaras i kylen.Tips: Timjan går mycket bra att frysa. Om du tar fram den frusna förpackningen och skakar den hårt trillar alla blad av. Klipp ett litet hål i förpackningen och strö ut den mängd timjan som önskas. Lägg in det som blir kvar i frysen igen. 

Stadsbondens® dill levereras snittad i skyddande plastförpackning och mår bäst av att förvaras i en sluten förpackning i kylskåp. Återförslut påsen direkt om du inte använder så att dillen inte torkar ut.

Stadsbondens® koriander levereras snittad i skyddande plastförpackning och mår bäst av att förvaras i en sluten förpackning i kylskåp. Återförslut påsen direkt om du inte använder så att koriandern inte torkar ut.

Kontakta oss